Essayah: Lapsiystävällinen Lahti lasten hoidon mallikunnaksi

SariEssayahPuolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah ehdotti Hämeen Kristillisdemokraattien kevätkokouksessa Lahtea mallikunnaksi lapsiystävällisen hoidon järjestämisessä.

–          Lahti on lapsiystävällisyydestään palkittu kaupunki. Lahdella olisi uuden valtuustokauden aluksi oiva mahdollisuus vahvistaa tätä imagoa ja tehdä lasten hoitoa koskevat ratkaisut vanhempien valinnanmahdollisuuksia ja lasten kotihoitoa tukemalla käyttämällä palvelusetelimallia ja myöntämällä Lahti-lisää, Essayah totesi.

Essayah kritisoi kunnalliseen päivähoitoon keskittyvää päivähoitomallia kalliiksi ja perheiden valinnanvapautta rajoittavaksi:

–          Alle 3-vuotiaiden kunnallinen päivähoito maksaa jopa yli 17 000 euroa vuodessa lasta kohti. Tästä enintään 3190 euroa saadaan takaisin asiakasmaksuissa.  Tämä tuki ohjaa vanhempien valintoja. Onko perusteltua, että kunnalliseen päivähoitoon panostetaan näin valtavasti verovaroja? Kunnallisvero kattaa yhden alle 3-vuotiaan lapsen hoitokulut vasta yli 50 000 euron vuosituloilla. Jos lapsia on useita, tämäkään ei riitä, Essayah perusteli.

Essayah peräänkuulutti myös perusteita kunnalliseen päivähoitoon perustuvalle järjestelmälle.

–           Alle 3-vuotiaan päiväkotihoito on yhteiskunnalle niin merkittävä investointi, että sille pitäisi olla vahvat perusteet. Lasten psykiatrit ovat harvinaisen yksimielisiä siitä, että kotihoito tai hoito pienessä ryhmässä on pienten lasten kehitykselle paras vaihtoehto. Siksi yhteiskunnan ei pidä tietoisesti pyrkiä siihen suuntaan, että yhä useamman alle 3v lapsen hoito toteutuu säästöillä höystettynä yhä suuremmissa lapsiryhmissä, Essayah totesi.

Kristillisdemokraattien Hämeen piiri piti 18.5. kevätkokouksen Lahdessa Kansanopiston tiloissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s